Blog
Δυσανεξία στη γλουτένη
Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά συναντάμε τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη στην καθημερινότητα μας, είτε στο σούπερ μάρκετ είτε σε εστιατόρια που προσφέρουν πολλές επιλογές χωρίς γλουτένη. Σίγουρα για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ανεχτούν τη γλουτένη αυτή η αφθονία προϊόντων και επιλογών μπορεί να θεωρηθεί ευλογία. Πρόσφατα όμως, η διατροφή χωρίς γλουτένη έγινε διάσημη και από ανθρώπους που δεν εμφανίζουν κάποια δυσανεξία με σκοπό την ελάττωση του βάρους τους. Παρά όμως τα δυνητικά οφέλη που μπορεί να έχει μια τέτοια διατροφή αξίζει να σημειωθεί ότι η γλουτένη, ως πρωτεΐνη είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό και η αφαίρεσή της από την διατροφή θα οδηγήσει σε έλλειψη σημαντικών βιταμινών και μετάλλων που περιέχονται στα προϊόντα με γλουτένη.
Τι είναι η γλουτένη;
Η γλουτένη είναι ένα μίγμα πρωτεϊνών της γλιαδίνης και της γλουτενίνης και υπάρχει κυρίως στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη και προσδίδει ελαστικότητα και συνενωτική ικανότητα στα άλευρά τους . Εξαιτίας των ιδιοτήτων της μπορεί να την συναντήσουμε ως συστατικό σε αρκετές σάλτσες, αλλαντικά, σνακς και σοκολάτες. Η κατανάλωση γλουτένης στα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή άλλη νόσο προκαλεί αντίδραση στο ανοσοποιητικό τους σύστημα καταστρέφοντας τα κύτταρα του επιθηλίου και τις μικροεντερικές λάχνες του λεπτού εντέρου, με συνέπεια ο οργανισμός να μην μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα.
Πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη αποκλείουν όλα τα ίχνη της γλουτένης από τη διατροφή τους και λένε ότι νιώθουν καλύτερα χωρίς αυτή. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα μεγάλο ποσοστό από αυτών πάσχουν από «υπερευαισθησία στη γλουτένη», μια νέα παθοφυσιολογική οντότητα που περιεγράφηκε για πρώτη φορά το 2009. Αν και μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία, η ευαισθησία στη γλουτένη φαίνεται να είναι συχνότερη στους ενήλικες παρά στα παιδιά, με μια μέση ηλικία εμφάνισης 40 ετών (εύρος 17-63 ετών) και μαζί με άλλες λειτουργικές διαταραχές του εντέρου, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, η ευαισθησία στη γλουτένη φαίνεται να είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες απ 'ότι στους άντρες με αναλογία περίπου 1:3.
Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη- ευαισθησία στη γλουτένη;
Η ευαισθησία στη γλουτένη προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με την κοιλιοκάκη και συνεπώς από μόνο του το ιστορικό δεν είναι ικανό να διαχωρίσει αν πρόκειται για κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη. Τα συμπτώματα εμφανίζονται άμεσα μετά την κατανάλωση της γλουτένης. Πιο συγκεκριμένα, μετά την απομάκρυνσή της εμφανίζονται βελτιωμένα ή εξαφανίζονται εντός ωρών ή λίγων ημερών και υποτροπιάζουν μετά την επανεισαγωγή της.
Τα συμπτώματα της ευαισθησίας στη γλουτένη εντοπίζονται τόσο στο γαστρεντερικό σύστημα όσο και εκτός αυτού . Σε περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων τα συμπτώματα που εμφανίζουν είναι:
Πώς αντιμετωπίζεται η ευαισθησία στη γλουτένη;
Συνήθως η θεραπεία περιλαμβάνει τον αποκλεισμό του σιταριού και/ή και άλλων δημητριακών καρπών από τη δίαιτα, όπως συμβαίνει και στα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, με τη διαφορά ότι η αυστηρή φύση της δίαιτας χωρίς γλουτένη και η διάρκειά της δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί από ειδικούς.
Πιο συγκεκριμένα, αποκλείονται από τη διατροφή συστατικά όπως σίκαλη, σιτάρι, κριθάρι και βρώμη. Αυτά τα συστατικά περιλαμβάνονται σε πολλά κοινά τρόφιμα, όπως:
Τα τρόφιμα που δεν περιέχουν γλουτένη και προτείνονται άφοβα είναι:
Τέλος, όποια και αν είναι η υποψία της νόσου - η υπερευαισθησία ή η δυσανεξία στη γλουτένη - οποιαδήποτε δίαιτα θα πρέπει να συνταγογραφείται ως μέρος της διάγνωσης από τον θεράποντα γιατρό. Σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται η υιοθέτηση μίας τέτοιας δίαιτας από άτομα που εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα και δεν έχουν επισκεφτεί ειδικό.
Τι είναι η γλουτένη;
Η γλουτένη είναι ένα μίγμα πρωτεϊνών της γλιαδίνης και της γλουτενίνης και υπάρχει κυρίως στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη και προσδίδει ελαστικότητα και συνενωτική ικανότητα στα άλευρά τους . Εξαιτίας των ιδιοτήτων της μπορεί να την συναντήσουμε ως συστατικό σε αρκετές σάλτσες, αλλαντικά, σνακς και σοκολάτες. Η κατανάλωση γλουτένης στα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή άλλη νόσο προκαλεί αντίδραση στο ανοσοποιητικό τους σύστημα καταστρέφοντας τα κύτταρα του επιθηλίου και τις μικροεντερικές λάχνες του λεπτού εντέρου, με συνέπεια ο οργανισμός να μην μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα.
Πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη αποκλείουν όλα τα ίχνη της γλουτένης από τη διατροφή τους και λένε ότι νιώθουν καλύτερα χωρίς αυτή. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα μεγάλο ποσοστό από αυτών πάσχουν από «υπερευαισθησία στη γλουτένη», μια νέα παθοφυσιολογική οντότητα που περιεγράφηκε για πρώτη φορά το 2009. Αν και μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία, η ευαισθησία στη γλουτένη φαίνεται να είναι συχνότερη στους ενήλικες παρά στα παιδιά, με μια μέση ηλικία εμφάνισης 40 ετών (εύρος 17-63 ετών) και μαζί με άλλες λειτουργικές διαταραχές του εντέρου, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, η ευαισθησία στη γλουτένη φαίνεται να είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες απ 'ότι στους άντρες με αναλογία περίπου 1:3.
Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη- ευαισθησία στη γλουτένη;
Η ευαισθησία στη γλουτένη προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με την κοιλιοκάκη και συνεπώς από μόνο του το ιστορικό δεν είναι ικανό να διαχωρίσει αν πρόκειται για κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη. Τα συμπτώματα εμφανίζονται άμεσα μετά την κατανάλωση της γλουτένης. Πιο συγκεκριμένα, μετά την απομάκρυνσή της εμφανίζονται βελτιωμένα ή εξαφανίζονται εντός ωρών ή λίγων ημερών και υποτροπιάζουν μετά την επανεισαγωγή της.
Τα συμπτώματα της ευαισθησίας στη γλουτένη εντοπίζονται τόσο στο γαστρεντερικό σύστημα όσο και εκτός αυτού . Σε περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων τα συμπτώματα που εμφανίζουν είναι:
- πόνος,
- κοιλιακή δυσφορία,
- φούσκωμα ,
- διαταραχές κενώσεων όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα ή εναλλαγή των δύο.
- ναυτία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση , εμετός και αεροφαγία.
- κόπωση και αδυναμία,
- πονοκέφαλος,
- λήθαργος,
- μούδιασμα στα χέρια ή στα πόδια,
- αναιμία,
- Διακυμάνσεις του σωματικού βάρους,
- έκζεμα,
- πόνος των αρθρώσεων και των μυών,
- διαταραχές της διάθεσης που οδηγούν σε καταθλιπτικά σύνδρομα στο 30 έως 50% των ανθρώπων .
Πώς αντιμετωπίζεται η ευαισθησία στη γλουτένη;
Συνήθως η θεραπεία περιλαμβάνει τον αποκλεισμό του σιταριού και/ή και άλλων δημητριακών καρπών από τη δίαιτα, όπως συμβαίνει και στα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, με τη διαφορά ότι η αυστηρή φύση της δίαιτας χωρίς γλουτένη και η διάρκειά της δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί από ειδικούς.
Πιο συγκεκριμένα, αποκλείονται από τη διατροφή συστατικά όπως σίκαλη, σιτάρι, κριθάρι και βρώμη. Αυτά τα συστατικά περιλαμβάνονται σε πολλά κοινά τρόφιμα, όπως:
- Ψωμί, ζυμαρικά, γλυκά, δημητριακά
- Σάλτσες, καρυκεύματα
- Μπύρες και ξύδι βύνης
Τα τρόφιμα που δεν περιέχουν γλουτένη και προτείνονται άφοβα είναι:
- Ρύζι, καλαμπόκι, πατάτες, σόγια
- Φρούτα και λαχανικά
- Άλευρα, ζυμαρικά και άλλα προϊόντα που παράγονται από τα παραπάνω συστατικά που φέρουν ετικέτα ¨ελεύθερα γλουτένης¨
- Κρασί και αποσταγμένα αλκοολούχα ποτά, όπως ρούμι, τεκίλα, βότκα και ουίσκι
Τέλος, όποια και αν είναι η υποψία της νόσου - η υπερευαισθησία ή η δυσανεξία στη γλουτένη - οποιαδήποτε δίαιτα θα πρέπει να συνταγογραφείται ως μέρος της διάγνωσης από τον θεράποντα γιατρό. Σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται η υιοθέτηση μίας τέτοιας δίαιτας από άτομα που εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα και δεν έχουν επισκεφτεί ειδικό.